torsdag 19 februari 2015

Din BMW imponerar inte

Jag föraktar människor med mycket pengar. Där. Nu har jag sagt det.
Eller förakta kanske är fel ord, jag tycker de är vilseledda. Om de nu inte väljer att inte göra något bra av allt sitt överskott. 

Jag föraktar den girighet som finns i världen, inställningen om att den som har mest pengar/prylar när den dör, vinner. Att rikedom kan ge människan dess värde.

Egentligen vill jag leva ett enkelt liv. Jag vill ha någonstans att bo, men behöver ingen lyxvilla. En bil är praktiskt och bra att ha, men jag behöver ingen sprillans ny BMW. Ge mig människor att älska, ge mig ett liv som känns meningsfullt. Låt mig få röra och bli berörd. Det räcker så.

Du kan inte imponera på mig med din bil, ditt hus, eller din senaste telefon. Du kan imponera på mig med vem du är, vad du bryr dig om, hur du kämpar varje dag trots att livet är svårt, och hur du gör ditt bästa för att räcka till.  Hur du tänker, hur du känner, hur du lever. För där har vi alla möjligheter, där är livet mer rättvist.

Kanske är det min kristna uppväxt som präglat mig så djupt i den här frågan. Trots att jag vacklar i min tro och inte riktigt vet vad jag ska tycka och tänka om religion, så finns det många bibelcitat som är klockrena och som jag vill leva efter.

Samla inte skatter på jorden, där rost och mal förstör och där tjuvar bryter sig in och stjäl. Samla era skatter i himlen, där varken rost eller mal förstör och där inga tjuvar bryter sig in och stjäl. Ty där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara. 
Matteus 6:19-21

Det är svårt för en rik att komma in i himmelriket. Ja, jag säger er: det är lättare för en kamel att komma igenom ett synålsöga än för en rik att komma in i Guds rike."
Matteus 19:23


Se till att ni aktar er för allt slags girighet, ty en människas liv består inte i att hon har överflöd på ägodelar. 
Lukas 12:15

Jag kämpar själv mot min egen girighet. För visst är det lätt att dras med. Dras med i den tävling om prylar och pengar som pågår. Och om livet känns tomt så kan pengar och saker skapa mening. Och ju mer man får desto mer vill man ha. Mycket vill ha mera - det är som en sjukdom jag måste kämpa emot.

Storleken på lönen ger bekräftelse på att jag värdesätts, att jag är duktig. Lönen får mig att känna mig uppskattad.


Men varför går vi alla på detta? 805 miljoner människor i världen svälter och vi vet om det och vi tycker det är fruktansvärt. Men vi lever som vi gör ändå, fortsätter.

Pengar, pengar, pengar. Jag vill kräkas. Jag vill inte dras med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar